Referenser och tips om du vill veta mer

Ahlgren, S., Wirsenius, S., Toräng, P., C arlsson, A., Seeman, A., Behaderovic, D., Kvarnbäck, O., Parvin, N., Hessle, A. 2024. Climate and biodiversity impact of beef and lamb production – a case study in Sweden. Agricultural Systems 219, 104047.

BBC (2024). The complex truth about home-grown tomatoes.  (The complex climate truth about home-grown tomatoes (bbc.com))

EAT Lancet EAT-Lancet Commission Summary Report – EAT

European Academies Science Advisory C ouncil (2022) Regenerative agriculture in Europe. A critical analysis of contributions to European Union. Farm to Fork and Biodiversity strategies. ISBN 987-8047-4372-4. www.easac.euEASAC policy report 44

Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån (2021). Jordbruksstatistiks sammanställning – med data om livsmedel 2020.

Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån (2023). Jordbruksstatistisk sammanställning 2023 – Jordbruksverket.se

Jordbruksverket (2018). Återvätning av organogen jordbruksmark som klimatåtgärd. Rapport 2018:30. ra18_30.pdf (jordbruksverket.se)

LRF Bonden i skolan: Svenskt lantbruk – Bonden i skolan

Naturskyddsföreningen & Ekologiska lantbrukarna, (2023). Lantbruket, samhället och den biologiska mångfalden. Lantbruket, samhället och den biologiska mångfalden .pdf (slu.se)

Pathways. 2024. Så funkar det – svensk mjölkproduktion.

Röös. 2012. Mat-klimat-listan. Rapport 040, Institutionen för energi och teknik, SLU, Uppsala.

Röös, E., Ran, Y., & Moberg, E. (2024). Mat, miljö och hållbarhet. SLU Future Food Reports, (14). Mat, miljö och hållbarhet – hur påverkar den mat vi svenskar äter planeten? | Externwebben

Skolforskningsinstitutet. Spelifiering – ett lustfyllt sätt att lära?. Skolforskningsinstitutet sammanfattar och kommenterar 2021:01. Solna: Skolforskningsinstitutet. ISSN 2003-3664.

Steinbach, N., Palm, V., C ederberg, C ., Finnveden, G., Persson, L., Persson, M., Berglund, M., Björk, I., Faure, E. och Trimmer, C . (2018). Miljöpåverkan från svensk konsumtion: Nya indikatorer för uppföljning. Slutrapport för forskningsprojektet PRINC E. Rapport 6842. Naturvårdsverket, Stockholm. ISBN: 978-91-620-6842-4